Een nieuwe standaard voor keukenontwerpen

In 2019 begonnen Syntrus Achmea Real Estate & Finance en Koopmans Bouwgroep met de grootschalige transformatie van het voormalige IBM-hoofdkantoor. Zij realiseerden Ricardo Residences, een appartementencomplex dat bestaat uit fijnschalige studio’s, ruime vierkamer-appartementen, luxueuze penthouses en een grote binnentuin boven de garage. Het eerste deel van de appartementen werd in november 2020 opgeleverd, het laatste deel half januari 2021. Bribus verzorgde als partner de keukeninrichting van alle 365 appartementen. 

Boom Logo
Ricardostraat Voormalig Kantoorgebouw

Het voormalige kantoorgebouw aan de Ricardostraat in Amsterdam is voorzien van twee nieuwe verdiepingen en biedt een grote variatie aan appartementen; van 50 m2 tot bijna 200 m2. Pieter Hartman, accountmanager vastgoedbeleggers bij Bribus: “De uitvraag voor dit project was gebaseerd op de gemiddelde stelpost van alle appartementen, met een vrije hand in het ontwerp. Daarom hebben we naast de standaardaanbieding meerdere opties in ons ontwerp meegenomen, zoals de luxe Elegance greeplijsten of zelfs volledig greeploos. Om dit tastbaar te maken vulden we de beschrijvingen in het voorstel aan met een moodboard en een brochure. Hierin lieten we zien welke keukens en opties we voor ogen hadden bij dit project.”

Een passende aanbieding

De offertes van potentiële keukenpartners kwamen terecht bij Erik Vlaminckx, projectmanager van Bouwkundig Adviesbureau Boom. Zij kregen van Syntrus Achmea de opdracht om zowel de voorbereiding als de realisatie van het appartementencomplex te begeleiden. Erik: “Als adviesbureau beoordelen wij de ontwerpen van de ingekomen keukenoffertes. We kijken of de aanbiedingen passen, qua ontwerp, maat en budget en bekijken de verschillen tussen leveranciers.”

Het aanbieden van verschillende opties en luxeniveaus speelde een doorslaggevende rol in de keuze voor Bribus. Bouwkundig Adviesbureau Boom, aannemer Koopmans Bouwgroep en Bribus gingen vervolgens samen aan de slag met het finetunen van het keukenontwerp en de bijbehorende apparatuur per type appartement. Erik: “Dit heeft ertoe geleid dat we een aantal leuke extra’s konden introduceren in dit prijssegment, zoals een aangepaste werkbladdikte, opgelegde handgrepen en zelfs een kookplaat in een eiland.” 

Toekomstgericht verhuren door differentiatie

Voor deze transformatie was meer samenwerking nodig dan bij een standaard uitvraag, beoordeling en opdrachtverstrekking. Erik: “Deze manier van werken heeft een zodanig positief effect gehad dat we sinds dit project anders omgaan met keukenaanvragen. Nu vragen we potentiele leveranciers al op voorhand om meerdere opties mee te nemen in hun voorstel, gebaseerd op de voorkeuren van de doelgroep. Differentiëren door variatie in het woningaanbod is namelijk een belangrijk thema voor Syntrus Achmea”

Pieter: “We zien de gemiddelde woonoppervlakte kleiner worden omdat de prijs per vierkante meter stijgt, zeker in de regio Amsterdam. Onze uitdaging is om in een beperkte ruimte toch een keuken kwijt te kunnen met de minimale vijf apparaten. Per doelgroep vragen huurders wel een bepaald luxeniveau. Als verhuurder pas je daar je woningaanbod op aan. En wij als leverancier onze keukens.”

Een nieuwe manier van samenwerken

In de praktijk blijkt dat je niet alles kunt vangen in een uitvraag. Erik: “De samenwerking met Bribus was heel prettig omdat zij goed meedenken. Pieter en zijn team weten precies wat er verwacht wordt van een keukenopstelling voor deze opdrachtgever, inclusief de ongeschreven regels. Voor een ander groot project waar we nu samen inzitten werken we weer op dezelfde manier.”

Hoewel Bribus vaker deelneemt aan omvangrijke nieuwbouwprojecten was een transformatie van deze omvang voor hen een unieke ervaring. Pieter: “Door de differentiatie met keukenontwerpen, apparatuur en luxeniveaus konden we echt uitpakken. Gelukkig hebben we ook de bijbehorende logistieke uitdaging waargemaakt om de juiste keuken – inclusief composiet werkbladen - op de juiste tijd, op de juiste plek te krijgen.”

Samen uitdagingen oplossen

Ook in de realisatiefase bleek goed contact en communicatie tussen de betrokken partijen onmisbaar. Pieter: “We proberen voor alle betrokkenen in de keten een goede partner te zijn, zonder een allemansvriend te worden. Dit betekent dat we ons best doen voor onze opdrachtgever en het bijbehorende adviesbureau, maar ook in de samenwerking met de aannemer. Het hele proces moet kloppen; van de logistiek tot aan de oplevering.”

Bij een project op deze schaal loopt niet alles zoals gepland. André Treure, de projectleider die vanuit Bribus op de bouw aanwezig was zorgde voor korte lijnen. Zo losten hij en zijn team onverwachte uitdagingen wanneer mogelijk ter plekke op, samen met de aannemer. De opdrachtgever werd alleen betrokken als het niet anders kon. Dit was bijvoorbeeld het geval toen de levering van keukenapparatuur in gevaar kwam, als gevolg van COVID-19. Erik: “Als ik gedurende de hele uitvoering drie telefoontjes heb gehad, dan is het veel.”  

Door een nieuwe samenwerkingsvorm kwamen we tot een keukenontwerp dat perfect past bij het segment, het formaat en de locatie.

Erik Vlaminckx - Bouwkundig Adviesbureau Boom

Bekijk ook de volgende referenties

Debugmode actief

Logisz.Core.Framework versie: 5.4.3.1


  • Connection string (zonder wachtwoord): Server=tcp:logisz-sql01.database.windows.net,1433;Database=sqldb-bribusnl-engage;User ID=bribusnl_NcLIpKayitYGWvAOTVMdXofHxhZCJq;
  • Host: https://www.bribus.nl
  • ServerRoot: C:/home/site/wwwroot/
  • Geladen thema: Instellingen (ID: 3133)
  • Geladen GTM: -
  • Debug email: niels.golstein@logisz.com