Duurzame keukens van een goede kwaliteit
Ongeveer 1,5 miljoen keukenkasten worden elk jaar vervangen door nieuwe kasten. De oude kasten zijn vaak niet meer bruikbaar en belanden op de afvalbelt. In een tijd waarin we bewust nadenken over het gebruik van grondstoffen en de impact op het milieu, vindt Bribus dat het anders moet. De keuken wordt vaak sneller vervangen dan andere bouwcomponenten. Daarom ontwikkelen wij, samen met de TU Delft, een prototype met een langere levensduur. Wij beschouwen de circulaire keuken als een belangrijke stap in de transitie naar een circulaire gebouwde omgeving.
Uw voordelen
Betaalbare keukens
Eenvoudig aanpasbaar
Kennis van de markt
Duurzaam
Modulair principe: plug-and-play
Het concept van de circulaire keuken bestaat uit een modulair plug-and-play-principe. Een basisframe wordt aan de muur gemonteerd. Aan dat frame kunnen modules, zoals kasten, schappen en achterwanden vastgeklikt worden in drie verschillende werkhoogtes. Deze kunnen daarna gepersonaliseerd worden door middel van een stijlpakket. Zo is de opstelling en uitstraling van een keuken gemakkelijk aanpasbaar aan de veranderende wensen van bewoners. Dit geldt ook voor het leidingwerk.
De leidingen voor water en elektra worden bij de circulaire keuken achter het basisframe geïnstalleerd. Door te werken met een voorzetwand kan het leidingwerk tijdens de gehele levensduur van de keuken aangepast worden. De volledige keuken vervangen is nagenoeg nooit meer nodig.
Een keukenconcept met aanzienlijk langere levensduur
In 2019 werd het eerste prototype gepresenteerd en daarmee beschikken we over een keukenconcept met, -in theorie-, een aanzienlijk langere levensduur. De langere levensduur wordt vooral gecreëerd door enkele circulaire ontwerpregels die wij samen met woningcorporaties en beleggers hebben vastgesteld. Een tijdloos ontwerp, materialen met een lange levensduur en zo min mogelijk eindig materiaal zorgen ervoor dat de nieuwe keuken, volgens onderzoek, tachtig jaar mee zal gaan. Ondertussen leren en ontdekken we zoveel mogelijk over circulariteit. En dat nemen we mee in de rest van onze bedrijfsprocessen.
In eerste instantie is het uitgangspunt een circulaire keuken te ontwikkelen voor de sociale woningbouwsector. Tijdens dit traject zijn onderzoek en zorgvuldigheid belangrijker dan claimen de eerste te zijn.
Wim Diersen - Directeur
Woningcorporaties zijn enthousiast
Het prototype van de circulaire keuken wordt in eerste instantie geplaatst in de sociale woningbouwsector. Daar zijn relatief veel keukenvervangingen. Het proces wordt begeleid door diverse woningcorporaties die deelnemen in de projectgroep. Door de plaatsingen bij deze corporaties onderzoeken wij de voordelen en uitdagingen in het proces van het verbeteren van dit product. Tot nu toe reageren service- en onderhoudsmonteurs enthousiast: “Met het vervangen van de panelen kun je de keuken een heel nieuw uiterlijk geven. Onze bewoners stellen dat op prijs.”
De projectgroep kijkt inmiddels verder dan alleen de sociale woningbouwsector. Er wordt ook gekeken naar toepassing van het concept in de totale keukenmarkt. Hiervoor zijn nieuwe deelnemers in de projectgroep toegetreden vanuit de beleggerswereld. Zo kunnen we de komende periode onderzoeken of de circulaire keuken ook geschikt is voor deze markt.
Een circulaire keuken betekent minder materiaalverbruik, minder milieubelasting en tevreden bewoners.