Verhuurder Lieven de Stad startte zes jaar geleden, met slechts een laptop, een telefoon en één landingspagina als website. Vier medewerkers van moederorganisatie Lieven de Key begonnen het nieuwe avontuur: Lieven de Stad. De oprichting markeerde ook het begin van de samenwerking. Vincent de Pruyssenaere, Portefeuillemanager Vastgoed bij Lieven de Stad: “Vanuit mijn voorgaande werk bij Lieven de Key was ik bekend met Bribus. Toen we met de keukenrenovaties startten kwam ik met hen in contact. Tijdens de eerste gesprekken bespraken we de beste manier van samenwerken. Onze aanpak verschilt van andere woningcorporaties. Huurders hebben bij ons veel keuzevrijheid en wij regelen alles voor hen.”
Johan: “Wat begon met het renoveren van enkele individuele koeukens, groeide uit tot grootschalige projecten. Bijvoorbeeld het project De Sfinx, een complex met 214 woningen waar we de keukens aan het vervangen zijn. Dit complex omvat sociale huurwoningen en vrijesectorwoningen, wat betekende dat we moesten werken met verschillende keukenopties in plaats van één. Ondanks de complexiteit verloopt het project goed."
Wij kozen voor Bribus omdat ze open stonden voor een andere aanpak. Ze denken goed mee over de mogelijkheden en het contact verliep prettig.
Vincent de Pruyssenaere - Lieven de Stad
Tijdloze en unieke keukens volledig zelf samengesteld
De diversiteit aan woningen en keukens maakt deze samenwerking uniek. Bewoners hebben de vrijheid om zelf de fronten, werkbladlengtes en apparatuur te kiezen. Waarbij Bribus ze bijstaat met hun expertise. Johan: “Wij maken een basisontwerp waar huurders aan kunnen sleutelen. Samen met een team hebben we een selectie samengesteld die past bij de doelgroep. We gaven met name advies in de kleurstellingen. Wat zijn geschikte kleuren voor zowel de huidige als de toekomstige bewoners?" Vincent: “Bribus heeft ons goed geadviseerd met het samenstellen van een selectie. Met een hardstenen werkblad en apparatuur van Bosch en Siemens zijn de keukens tijdloos en luxe. Ook zijn ze hierdoor onderhoudsarm en hebben de huurders goede garanties.”
De keuzevrijheid was voor beide partijen even wennen. Johan: “Bij Bribus zijn we gewend om seriematig te werken, terwijl Lieven de Stad huurders veel vrijheid geeft. We hebben de afgelopen jaren veel geleerd en zijn inmiddels goed op elkaar ingespeeld." Het team van Bribus plant keukenopnames in en communiceert met huurders over hun mogelijkheden. Wanneer huurders een uitgebreider type keuken wensen, kunnen ze langskomen in het Business Center van Bribus. Johan: “Onze locatie in Amsterdam maakt dit contact extra makkelijk. Als er zaken zijn om te bespreken, nodig ik Vincent uit in ons Business Center.” Ook medewerkers van Lieven de Stad komen regelmatig naar onze showroom, voor overleg of het bekijken van de nieuwste keukenontwikkelingen.
Investeren in een langdurige samenwerking
Door zowel Bribus als Lieven de Stad is er geïnvesteerd in een langdurige samenwerking. Johan: “Het contact is goed en de samenwerking ervaar ik als heel positief.” Vincent sluit zich hierbij aan: “Absoluut, de directe communicatie met Johan is prettig. Als er iets is, weten we elkaar snel te vinden. We communiceren open en direct. Lieven de Stad is een jonge organisatie die snel schakelt, zowel met leveranciers als met bewoners. Met Johan verliep de communicatie ook vlot. We blijven in contact en bespreken regelmatig toekomstige projecten.”
150 jaar samenwerking
Ter ere van het 150-jarig bestaan van moederorganisatie Lieven de Key is het boek ‘Het begon allemaal met dubbeltjes’ uitgebracht. Het boek vertelt de geschiedenis van de wooncorporatie. In 1868 werd de Bouwmaatschappij tot Verkrijging van Eigen woningen opgericht voor en door arbeiders. Honderden arbeiders legden wekelijks een dubbeltje opzij om een bouwspaarpot te creëren. Zo is de wooncorporatie ontstaan. Na verschillende fusies is het anderhalve eeuw later Lieven De Key geworden, waarvan Lieven de Stad de dochteronderneming is voor het niet-DAEB gedeelte.