Renoveren op z'n Rotterdams

Woonstad Rotterdam heeft samen met Team ERAflats, een vof van Smits Vastgoedzorg en Era contour zo’n 624 woningen afgesloten van het gas. In totaal heeft Woonstad Rotterdam in vier jaar tijd acht ERA flats afgesloten van het gas. Honderden woningen aansluiten op restwarmte van de Rotterdamse industrie? Deze bedrijven draaien hun hand er niet voor om. Aan de Vinckenbrinckstraat in Rotterdam hebben recent 156 sociale huurwoningen diezelfde transitie ondergaan. Deze woningen bevinden zich in een ERAflat.

Eraflats Logo
Eraflats

Een renovatie met als uitkomst dat de energielabels van de woningen van E/F naar A gaan. De robuuste ERAflats ontlenen hun naam aan ERA Contour. De stedelijk vernieuwer die zich samen met Smits Vastgoedzorg en Woonstad Rotterdam ontfermt over de toekomstbestendigheid en leefbaarheid van de ERAflats. Na renovatie van flat nummer vier zullen 624 woningen zijn voorzien van een Bribus Eco 2 keuken. In de modelwoning in ‘flat nummer drie’ blikken Thies Post van Bribus, Ad Hoogvliet van Team ERAflats en Arend Vriend van Woonstad Rotterdam terug op de samenwerking. 

Vooroplopers in de energietransitie

In de modelwoning staat de Eco 2 keuken van Bribus opgesteld. De keuken die bewoners na de verbouwing tegemoet kunnen zien. In de modelwoning maken bewoners een kleurkeuze voor de keuken. “En mochten ze een extra kastje willen, bijvoorbeeld een ovenkast of een nis voor de vaatwasser, dan maken ze die wens hier ook kenbaar”, vertelt Ad. Thies vult aan: “Daarnaast wordt het werkblad voorzien van een inductiekookplaat van Pelgrim. De oude gasfornuizen zijn natuurlijk vervangen.”

De energietransitie is pas recent écht actueel geworden. Woonstad Rotterdam besloot echter jaren geleden al om hierop actief beleid te voeren. “Dat is ook een van de redenen waarom wij als Bribus dit zo’n interessant project vinden. Toen Woonstad Rotterdam hiermee begon was er nog niemand mee bezig. Vooral het omschakelen van bestaande woningen was behoorlijk vooruitstrevend”, aldus Thies. 

Arend van Woonstad Rotterdam bevestigt dit. “Het warmtenet in Rotterdam is alweer ruim 20 jaar operationeel. En de gemeente kwam in die tijd al op het idee om restwarmte te benutten die op de Maasvlakte de lucht in gaat. Toen is er een warmtebedrijf opgericht om die industriële warmte ‘af te vangen’. De energiebedrijven kopen de warmte vervolgens in bij het warmtebedrijf. Voor nieuwbouw is het tegenwoordig de standaard om woningen aan te sluiten op het warmtenet. Maar op deze schaal en in dit tempo bestaande woningen omschakelen, dat zorgde her en der toch wel voor lichte paniek”, zegt Arend met een glimlach. 

De juiste instelling

Arend vervolgt zijn verhaal. “Rotterdam is de enige stad in Nederland die profiteert van restwarmte van industrie. Met de renovatie van onze flats hebben we veel dingen moeten uitvinden, omdat we elke woning ‘individueel’ aansluiten op de restwarmte. Dat was voor de energieleveranciers ook een leercurve. Zij zijn immers verantwoordelijk voor de aanleg van het totale systeem, maar ook voor de contractering van de bewoners. En de eigenaar van het gasnet belde ik op met de mededeling dat er 624 gasmeters verwijderd moesten worden in een behoorlijk krappe tijd. Dat zorgt natuurlijk voor wat spanning. Ook een leiding voor stadswarmte lag hier nog niet. Die lag aan de andere kant van de snelweg. Dat het allemaal gelukt is, komt doordat alle partijen er vol voor zijn gegaan. Met die instelling hebben we elkaar gevonden en dat maakt dit project zo bijzonder. Alle partijen zijn echt teamleden van elkaar geworden.”

Robuust en rationeel

In 2016 is de uitvoering gestart, waarna ieder jaar één flat in productie werd genomen. “We doen tien dagen over een woning en we starten twee woningen per dag op”, legt Ad uit. “Op die manier kunnen we een complete flat afronden in circa 10 maanden. De aanleg van de stadsverwarming gebeurt tussen 1 mei en 1 oktober, dus buiten het stookseizoen.” 

Dat zo’n renovatie het nodige vraagt van bewoners moge duidelijk zijn. Als projectmanager bij Woonstad Rotterdam begrijpt Arend als geen ander dat heldere communicatie hierin de sleutel is. “Je moet altijd open en eerlijk zijn over de overlast die bewoners zullen ervaren. Maar ook laten zien wat het oplevert. We doen veel en het wooncomfort gaat er écht merkbaar op vooruit. Daarna zie je ons 25 jaar niet meer, op wat schilderwerk na. Dat komt deels ook door het ongelofelijk robuuste karakter van de flats. Je ziet aan het betonskelet hoe rationeel en degelijk er destijds, in de jaren 60, is gebouwd. Er zit zo veel wapening in, je treft geen enkele scheur aan. Ook de originele kozijnen zitten er nog in en ook deze renovatie hebben ze moeiteloos overleefd.”

Energie voor de toekomst

Al met al een vooruitstrevend en strak georganiseerd project waarop tevreden wordt teruggekeken. Bribus is trots om onderdeel te mogen zijn van deze klus, zoals Thies ook beaamt. “Wat ik vooral interessant vind is dat dit project zo goed past in het hedendaagse beeld van de energietransitie. De no-nonsense manier waarop Woonstad Rotterdam een duurzaam beleid voert past gewoon erg goed bij Bribus. Woonstad Rotterdam is bij uitstek al jaren een voorloper. Erg mooi dat Bribus met de duurzame Eco-keukens bijdraagt aan dit beleid.”

Als projectleider van Team ERAflats is ook Ad zeer content over de samenwerking. Hij is veel aanwezig op de werkvloer en is de praktische spin in het web. “Door de relatief korte levertijd van Bribus kun je een stuk klantvriendelijker opereren. Dat is toch wel iets waarin Bribus zich onderscheidt en dat werkt voor ons erg prettig.” 

Een teamprestatie die energie geeft voor de toekomst. Energie die meegenomen wordt voor de renovatie van de flats in Rotterdam en omgeving die nog op de planning staan.

Dat het allemaal gelukt is, komt doordat alle partijen er vol voor zijn gegaan. Met die instelling hebben we elkaar gevonden en dat maakt dit project zo bijzonder. Alle partijen zijn echt teamleden van elkaar geworden.

Arend Vriend - Projectmanager Woonstad Rotterdam

Bekijk ook de volgende referenties

Debugmode actief

Logisz.Core.Framework versie: 5.4.3.1


  • Connection string (zonder wachtwoord): Server=tcp:logisz-sql01.database.windows.net,1433;Database=sqldb-bribusnl-engage;User ID=bribusnl_NcLIpKayitYGWvAOTVMdXofHxhZCJq;
  • Host: https://www.bribus.nl
  • ServerRoot: C:/home/site/wwwroot/
  • Geladen thema: Instellingen (ID: 3133)
  • Geladen GTM: -
  • Debug email: niels.golstein@logisz.com