Nieuwe inzichten na testfase circulaire keuken

Sinds 2018 werken wij met onder meer de TU Delft aan de ontwikkeling van een circulaire keuken. Na de presentatie van het eerste prototype in 2019, is afgelopen jaar het tweede prototype geplaatst bij bewoners van diverse woningcorporaties voor onderzoeksdoeleinden. Dit heeft niet alleen de onderzoekers veel informatie opgeleverd: het heeft ons als keukenspecialist ook veel inzicht gegeven in welke factoren belangrijk zijn in de ontwikkeling van een circulaire keuken, die geaccepteerd kan worden door de huidige markt.

Nieuwe Inzichten Na Testfase Circulaire Keuken

De circulaire keuken kan een essentiële bijdrage leveren aan een duurzame bouwsector. Jaarlijks worden zo’n 1,5 miljoen keukenkasten vervangen door nieuwe, omdat deze verouderd zijn of niet in het interieur passen. Dit zorgt voor een onnodig grote afvalberg. Dit kan anders en wij zetten ons in om dat te realiseren. Daarom zijn we in het ‘The Circular Kitchen’-project van de TU Delft gestapt.

Kantelpunt in de markt

Het realiseren van een circulaire keuken is een expeditie. Het is een evolutie en geen revolutie. We gaan voor hoge kwaliteit, daarom doorlopen we het traject zorgvuldig. Hierin kijken we goed naar wat er gebeurt in de markt. We zitten in een fase binnen de bouwsector waarin we een kantelpunt aan het maken zijn naar een meer circulair gebouwde omgeving. Maar dat heeft tijd nodig. We merken dan ook dat de markt nog niet klaar is voor het prototype dat we hebben ontwikkeld in samenwerking met de TU Delft. Dit bleek bijvoorbeeld tijdens het plaatsen van de prototypes. Het ontwerp van de voorzetwand maakte het lastig om de prototypes te plaatsen in bestaande situaties. Dat komt bijvoorbeeld door het leidingwerk dat over de wand loopt. Maar ook door moeilijk bewerkbare muren en vensterbanken of kozijnen die voor de keukens langslopen.

Daarnaast willen we opnieuw kijken naar welke materialen momenteel beschikbaar zijn en welke het beste toegepast kunnen worden met betrekking tot de circulaire keuken. We merken dat de levenscyclusanalyses (LCA’s) van meerdere materialen niet meer actueel zijn. Daarom wordt het lastig om bepaalde beslissingen te maken. Dit geldt ook voor de gegevens die gebruikt zijn in het wetenschappelijke onderzoek voor de circulaire keuken. Om in de toekomst goede conclusies te trekken zal er opnieuw gekeken moeten worden naar de methodiek achter de berekeningen van de LCA’s. Deze moeten meer gaan over de verschillende levenscycli die materialen doormaken. 

Nieuwe en bestaande woningen

“Om de stap naar een circulaire keuken te zetten, is de inzet van Bribus alleen niet voldoende”, zo luidt de conclusie van Dave Lageschaar. Dave is Business Developer Circulaire Keuken bij Bribus. Hij legt uit: “Als alle keukenproducenten dezelfde regels in het ontwerp van de voorzetwand toepassen, is de circulaire keuken makkelijker in te zetten in de woningbouw. Systematiek maakt de stap naar een circulaire keuken in iedere woning veel realistischer."

Bas Jansen is namens de TU Delft onderzoeker in het circulaire keukenproject. Hij vertelt waar een circulair product aan moet voldoen om een kans van slagen te hebben in de markt: “Een goedwerkend circulair product steunt als een kruk op drie poten. Het productontwerp moet circulair gebruik mogelijk maken, een keten moet circulair gebruik ondersteunen en het businessmodel moet circulair gebruik stimuleren. Als een van de poten ontbreekt, valt de kruk om en werkt het product niet circulair.”

Onze circulaire missie

Dit motiveert ons als Bribus om het onderzoek door te zetten. We blijven nauw betrokken bij de projectgroep van de TU Delft. Het keukenontwerp biedt namelijk veelbelovende perspectieven voor de toekomst. Zo is de keuken:

  • Modulair en dus snel uit te breiden en te versmallen
  • Eenvoudig verstelbaar in hoogte
  • Eenvoudiger te repareren, doordat onderdelen snel los te koppelen zijn
  • Makkelijk te plaatsen in nieuwbouwwoningen
  • De afneembare onderdelen maken hergebruik van materialen eenvoudiger

De ideeën die we de afgelopen tijd hebben opgedaan, gebruiken we om een zo circulair mogelijke keuken te realiseren die past in de huidige markt. Vervolgens willen we dat concept doorontwikkelen naar de ultieme circulaire keuken. We zetten ons in om de complete markt mee te bewegen in onze circulaire missie.

Op de korte termijn focussen we ons op het verminderen van materiaalgebruik door beter te gaan kijken naar de lineaire materiaalstromen en hierop te anticiperen. We werken doorlopend toe naar de circulaire keuken zonder in te leveren op kwaliteit.

[Vertaling]: BackToOverview

Newsletter

Ontvang onze nieuwsbrief

 
Img Header Contact

Debugmode actief

Logisz.Core.Framework versie: 5.4.3.1


  • Connection string (zonder wachtwoord): Server=tcp:logisz-sql01.database.windows.net,1433;Database=sqldb-bribusnl-engage;User ID=bribusnl_NcLIpKayitYGWvAOTVMdXofHxhZCJq;
  • Host: https://www.bribus.nl
  • ServerRoot: C:/home/site/wwwroot/
  • Geladen thema: Instellingen (ID: 3133)
  • Geladen GTM: -
  • Debug email: niels.golstein@logisz.com