Bewust veilig werken bij Bribus

“Een melding van een bijna-ongeval is een cadeautje”, opent Edwin Stevering, Operationeel Directeur bij Bribus, zijn verhaal over veilig werken bij Bribus. “Als je dat goed aanpakt, kan je erger voorkomen. Daarom brengen we deze zogenaamde ‘oeh, dat ging maar net goed’-momentjes met elkaar in kaart. Daarmee bedoel ik bijna-ongevallen die net niet hebben geleid tot een ongeluk.”

Bewust Veilig Werken Bij Bribus

Om het veiligheidsbesef onder medewerkers in de productieomgeving te verhogen, introduceerde Edwin 2,5 jaar geleden het dashboard veiligheid binnen Bribus. Een visueel instrument dat (bijna-)ongevallen zichtbaar maakt en veilig gedrag stimuleert onder medewerkers.  

Veiligheid als onderdeel van de bonus

“We delen wekelijks het dashboard met onze medewerkers, op ons intranet en op de fysieke teamborden. Eigenlijk zie je in één oogopslag of we een bepaalde periode goed doorgekomen zijn, zonder ongevallen. Inmiddels maakt veiligheid onderdeel uit van de bonus, waarmee we veilig en verantwoord gedrag willen belonen. Veilig werken doen we immers samen”, licht Edwin toe. 

Voorkomen is beter dan genezen

“Onveilig handelen, daar help je Bribus niet mee”, vervolgt Edwin zijn verhaal. “Daarom sturen we aan op het proactief delen van veiligheidsaanbevelingen door medewerkers zelf. Maar ook op het melden van een bijna-ongeval. Hiermee bedoelen we een gevaarlijke situatie of gebeurtenis die wordt gekenmerkt door het simpele feit dat er nog net niets ernstigs is gebeurd. Zicht op deze bijna-ongevallen leidt tot een vroegtijdige erkenning van een onveilige situatie en daar kunnen we vervolgens op handelen. Voorkomen is per slot van rekening beter dan genezen.”

Breed gedragen veiligheidsbeleving

Het bespreken van mogelijke risico’s is van groot belang voor de veiligheidsbeleving onder medewerkers. “Een terugkerend thema is onder meer het veilig werken met heftrucks. Je wilt voorkomen dat een heftruckchauffeur iemand over het hoofd ziet. We sturen daarom continu aan op communicatie tussen heftruckchauffeur en voetganger. Houd oogcontact met elkaar, zo luidt het credo. Je kunt hier regels voor opleggen, maar je kan ze ook bespreken, zodat medewerkers begrijpen waarom én waarvoor het gedaan wordt. De veiligheidsbeleving wordt dan veel breder gedragen.”

Met gezond boerenverstand

Waar nodig biedt Bribus aanvullend cursussen en certificeringen aan om de veiligheid op de werkvloer te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan een cursus tillen voor medewerkers die vaak en veel moeten laden en lossen of VCA* voor monteurs. Deze extra kennis draagt eveneens bij aan het vergroten van de veiligheid op de werkvloer. Maar in de basis begint het met jezelf steeds opnieuw de vraag te stellen: is het slim wat ik hier doe? “Gezond boerenverstand blijft misschien wel het belangrijkste veiligheidsmiddel”, besluit Edwin. 

* VCA staat voor de Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers en is een certificeerbare controlelijst voor aannemers waarmee zij aan kunnen tonen dat zij veiligheid, gezondheid en milieu beheersen tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer. 

[Vertaling]: BackToOverview

Newsletter

Ontvang onze nieuwsbrief

 
Img Header Contact

Debugmode actief

Logisz.Core.Framework versie: 5.4.3.1


  • Connection string (zonder wachtwoord): Server=tcp:logisz-sql01.database.windows.net,1433;Database=sqldb-bribusnl-engage;User ID=bribusnl_NcLIpKayitYGWvAOTVMdXofHxhZCJq;
  • Host: https://www.bribus.nl
  • ServerRoot: C:/home/site/wwwroot/
  • Geladen thema: Instellingen (ID: 3133)
  • Geladen GTM: -
  • Debug email: niels.golstein@logisz.com